субота, 14 вересня 2024 р.

Оцінювання в НУШ

12 вересня відбулися обласні Вересневі педагогічні студії, одним з основних питань було оцінювання в НУШ.


Що зрозуміла для себе :

1. Основні види оцінювання – формувальне й підсумкове. Формувальне оцінювання перевіряє, як триває процес навчання, передбачає діагностику прогалин, дозволяє корегувати, допомагає учням вчитися одне в одного; завжди є позитивним; підвищує якість навчання. Підсумкове оцінювання оцінює результат.
2. Поточні оцінки є формувальними, тому в журнал їх бажано не ставити, вони не враховуються в загальний семестровий бал. Їх можна виставляти в свій (неофіційний) журнал, або записувати їх дітям, як бонуси. Оцінки не оголошуються й не індивідуалізуються.
3. Тематичні оцінки теж є формувальними. Педрада навчального закладу вирішує, чи всі тематичні записувати у журнал, чи враховувати їх у семестрові. Їх бажано виставляти лише як орієнтир.
4. Семестрове оцінювання виставляється на основі груп результатів (індексів): 1 група – проводить дослідження природи (лабораторні та практичні роботи, проєкти); 2 група – опрацьовує і використовує інформацію (Підсумкові контрольні, тести, схеми); 3 група – усвідомлює закономірності природи (задачі, відповіді на відкриті запитання, тести на закономірності).
5. В електронному журналі, там, де записуються теми уроків, можна записувати, що це, наприклад, лабораторна робота (група 1), для того, щоб потім простіше було виставити загальні бали для кожної групи в кінці семестру.
6. В темі ми можемо визначити 2 або 3 групи результатів.
7. Одна підсумкова робота може бути на 1, 2 чи 3 групи результатів.
8. Семестрові оцінки виставляються на основі трьох груп результатів. Семестрова = 1 група + 2 група + 3 група. Якщо ваша педрада вирішить, можна врахувати й тематичні бали. Семестрова = ТО + ТО + ТО + 1 група + 2 група + 3 група.
9. Семестрові й річні оцінки підлягають корекції.
10.Річна оцінка не обов’язково є середнім балом семестрових, враховуємо динаміку навчання.

Декілька корисних посилань:



Оцінювання в НУШ

12 вересня відбулися обласні Вересневі педагогічні студії, одним з основних питань було оцінювання в НУШ. Що зрозуміла для себе : 1. Осн...